Pomázi lovasmajális

2018.05.26

A hagyományoknak megfelelően, idén is május utolsó hétvégéjén zajlott a Pomázi Lovas majális, immár 13. alkalommal, Magyar vár területén.

A rendezvényen csapatunk is részt vett egy nagyobb létszámú küldöttséggel. A szombati program lovas felvonulásból, lovas versenyekből, bemutatókból és egy másnap reggelig tartó zenés, táncos mulatságból állt; vasárnapot a különböző gyermeknapi programok mellett, csapatunk bemutatója, és az idei I. Nyílt Lovasíjász Világbajnokság válogató versenye tette színesebbé.

A szombati nap számunkra a 77 méteres gyorsulási versenyszámmal kezdődött. ebben a versenyszámban Balogh Péter az előkelő 2. helyezést szerezte meg.

A "Kinizsi próba" lovas ügyességi verseny selejtezői délelőtt zajlottak, ahonnan a hét legjobb lovas jutott tovább. Csapatunk felkészültségét mutatta, hogy a hét bejutó lovas mindegyike csapatunkból került ki. A délutáni döntőt Mészáros László nyerte, a 2. Zatykó Levente, a 3. Víg Bálint lett.

Idén is az egyik leglátványosabb versenyszám a Pomázi Derbyként elnevezett 7*1111 méteres váltóverseny volt. A tavalyelőtti, illetve a tavalyi évhez hasonlóan, idén is csapatunk váltója győzött. a győztes váltó tagjai: Balogh Benedek (Szellővel), Zatykó Levente (Batu kánnal), Víg Bálint (Csengelével), Bene Sándor (Huncuttal), Mészáros László (Csillaggal), Leidinger Dániel (Harcossal) és Balogh Péter (Sárkánnyal).

A köböre bajnokságban idén 7 csapat nevezett. Ezúttal a "Pusztai Róka" felnőtt csapata mellett két ifjúsági csapat is szerepelt. A köböre győztese - a tavalyi évhez hasonlóan - a "Pusztai Róka" felnőtt csapata lett (Mészáros László, Balogh Péter, Bene Sándor).

A lovasbirkózás az elmúlt évtized talán legkeményebb küzdelmeit hozta. Csapatunkból Leidinger Árpád szerezte meg a 3. helyezést. A győztes Turcsány Gábor, a 2. helyezett Lakatos Valentin lett.

A Szent László viadal lovasíjász versenyen csapatunk tagjai (Balogh Péter, Víg Zoltán és Leidinger Dániel) küzdöttek a Némethy csapat lovasíjászai ellen. Az idei verseny az előző évekhez képest sokkal dinamikusabb és látványosabb volt, hiszen a két csapat lovasai osztályban lovagolva, folyamatos vágta mellett lőtték az ellenfél csapat "katonáit" (amelyet luftballonok jelképeztek).

Csapatunk szombaton - néhány vendég lovas segítségével - megtartotta a magyar könnyűlovasság történetét ismertető bemutatóját. Ebben - az elmúlt évekhez hasonlóan - a Honfoglalás kora mellett helyet kap a XVI. századi és a XVIII-XIX. századi könnyű lovasság bemutatása is.

Csapatunk az esti mulatságban is derekasan helyt állt.

A vasárnapi programban a "Pusztai Róka" utánpótlás csapata tartott Honfoglalás kori lovas harci bemutatót, amely igen nagy tetszést váltott ki a közönség körében.

Vasárnap zajlott az I. Nyílt Lovasíjász Világbajnokság válogató versenye, amelyen négy lovasunk vett részt (Víg Zoltán, Víg Bálint, Stefanek Attila és Leidinger Dániel). Csapatunkból Stefanek Attila és Leidinger Dániel is bekerült a magyar csapatot alkotó legjobb 12 versenyző közé.

Az egész hétvégéről elmondható, hogy ismét egy jól sikerült és jó hangulatú eseményen vettünk részt - talán egy kicsit kevesebb lovas résztvevővel, mint az elmúlt években. Ezúttal is köszönjük szépen a meghívást és a szervezést a Magyar vár csapatának!

LD