Nyílt lovasíjász verseny

2018.04.28

Április 26-án csütörtökön nagy dolgot hajtottunk végre. Sikerült, ha nehezen is kiszakadni a "rendszer" rabságából, s a tervezett reggeli indulással ellentéten déli 11 h-kor elhagytuk négyen (Csongi, Áron, Laca, Sanyi) lovaink hátán a Kecskeri-pusztát. A túra célja az volt, hogy ellovagoljunk a besenyszögi lovasíjász verseny helyszínére, s hogy benevezzünk, részesei legyünk a Kassai féle pályán megrendezett nyílt versenynek. 

Karcagról az utak tökéletes ismeretében hamar átértünk Kenderesre, ahol a szokásos pihenőhelyen (Horthy-liget) kikötöttük lovainkat, s velük együtt gyűjtöttünk friss energiát. A délutáni menet már nem volt olyan egyértelmű, nehezen találtuk meg a térképen keresett utat, mert beleszaladtunk egy kb. 20 m széles vég és hidak nélküli csatornába, mely kissé rossz irányba vitt el bennünket, majd bandukoltunk a vasúti töltés mellett kilométereken keresztül. Végül Örményest elhagyva elértük Törökszentmiklóst, ahol tanyáján kedves vendéglátással és szeretettel várt Nagy Attila és felesége. Nagyon jót aludtunk az istállóban, a lovak pedig degeszre ették magukat éjszaka a friss miklósi mezőn. 

Reggel Kovács Misi és Szigony becsatlakoztak a túrába, s így öten haladtunk Szolnok irányába. Szajolnál belefutottunk a holtágba, kissé csodálkoztunk a nagy vízen, de végül feljutottunk a Tisza gátra, melynek tövében két lovunkat meg kellett patkolni, mert a túra előtt frissen elvégzett körmölés érzékennyé tette a patájukat (illetve sok volt a kavicsos, murvás út). Átkeltünk a Tisza hídon, s a Zagyva gáton megtartottuk déli pihenőnket, illetve Laci (mint hivatalos ember) a biciklis vasanyag tolvaj igazoltatását. Ismét kerülő utakkal eljutottunk Besenyszögre. Misi első lovastúrájának első szakaszán volt túl, kissé elhomályosodott estére a tekintete, de egy igazi kunnak ezt bírni kellett. 

Benedekék időközben sikeresen megérkeztek előttünk Nagykörűből. Másnap lezajlott a lovasíjász verseny. A 16 versenyzőből 8-at mi adtunk - kaptunk is a verseny végén egy nyíltegezt, mely a legnagyobb létszámmal jelenlévő csapatnak járt. 

A verseny eredménye vegyes lett. Ketten meglőttük az eddigi leggyengébb eredményünket, a többiek átlagosat teljesítettek.

Az eredmény:

Balogh Péter 71 pont

Kósa Csongor 64 pont

Bene Sándor 48 pont

Mészáros László 45 pont

Benéné Lajtos Katalin 25 pont

Balogh Benedek 21 pont

Balogh Domokos 13 pont

Kovács Áron 1 pont

A verseny után elfogyasztottuk a házigazdák által főzött igen finom töltött káposztát, majd délután nagy nehezen elindultunk Nagykörűnek a megszokott útvonalon. Felérve a Tisza gátra, majdnem a kiéhezett szúnyogok martalékává váltunk (soha nem látott, tapasztalt támadást indítottak ellenünk), de végül sikeresen megérkeztünk Péterékhez, ahol Juditka Márkus-féle tárkonyos levessel várta a társaságot.

 Rövid citerázás, beszélgetés után álomba szenderedtünk, s másnap az otthon húzóerejének köszönhetően gyorsan lelovagoltuk a 40 km-es távot.


Fotók Papp György által:

Alább pedig a Karcag-Besenyszög túra néhány momentuma: