Kun Hagyományok Napja

2018.09.22

Karcagon 2018. szeptember 22-én lett megrendezve a Zuglógerben a XII. Kun Hagyományok Napja a Kunok IV. Világtalálkozója rendezvénysorozat keretein belül. Szintén ezen a helyszínen zajlott le a XXIII. Karcagi Lovasnap is.

A két rendezvény kiegészítette és erősítette egymást a rendkívül zord időjárás ellenére is. Programunkon a terveknek megfelelően kialakítottuk a kunok szállását berendezett kazak jurtával, pányván legelő lovakkal. A táborban ki lehetett próbálni a különböző, kunok által használt fegyvereket (íjat, szablyát, kopját, kelevézt, karikást), illetve fel lehetett ülni a lovak hátára a kunok által is használt füredi típusú fanyergekbe. Egész délelőtt tartott a lovasnomád harci verseny, melynek összesen 12 indulója volt (első helyezett Balogh Péter, második helyezett Mészáros László, harmadik helyezett Bene Sándor). Délután került sor a csapatunk által bemutatott Harc és játék a lovasnomád hagyományban című lovas harci bemutatóra. A nap folyamán volt itt még csikósbemutató, népi ételek főzése, kézműves bemutatók, stb.

A program elérte célját, hogy erősítse a kun identitást és hogy az érdeklődők közvetlenül részesei lehessenek őseinktől örökölt kun hagyományainknak.

A programot támogatta Karcag Város Önkormányzata és a Nagykun Hagyományőrző Társulás, melyet ezúton is köszönünk.

Képgaléria: 

https://photos.app.goo.gl/qtNeXocaLKx9o2Jy7