Kökpar Világbajnokság

2017.08.20

KÖKPÁR VILÁGBAJNOKSÁG - 2017. augusztus 20-28. - Asztana, Kazahsztán

 Az EXPO 2017 nemzetközi kiállítás keretén belül került sor az első Kökpár Világbajnokság megrendezésére, melyre 11 országból 200 sportoló érkezett. A Kökpár (fordításban küzdelem a kecskéért) évszázadok óta nagyon népszerű sport Kazahsztánban és Közép Ázsiában, ahol a résztvevők összemérik bátorságukat, erejüket, merészségüket és ügyességüket.

A sorsolás után a csoportok beosztása:

A csoport: Kirgizisztán, Törökország, Amerikai Egyesült Államok, Üzbegisztán, Mongólia és Tádzsikisztán.

B Csoport: Kazahsztán, Oroszország, Kína, Magyarország, Azerbajdzsán és Afganisztán.

Az összdíjazás 18 millió tenge volt. Ebből az 1. hely 10 millió tenge, 2. hely 5 millió tenge, 3. hely 3 millió tenge.

A közép ázsiai csapatok mellett - ahol évszázadok óta űzik ezt a sportot - hazánk és az USA csapata is elfogadta a megtisztelő meghívást. Mi azért, hogy tapasztaljunk és tanuljunk, hogy átadva a tudást, Magyarországon is felélesszük ezt a kunok által hazánkba került és köbörének nevezett játékot.


A csapatok 12 főből álltak, ebből 4 fő tartózkodhatott egyszerre a pályán. Sajnos a magyar csapat nem teljes létszámmal vett részt a küzdelemben, mindössze 7 fővel állt ki. Egyesületünket Őri Balázs képviselte.

A magyar csapat tagjainak névsora:

Chemez Farkas

Faragó István

Kis Gábor

Lakatos Valentin

Őri Balázs (egyesületünk képviseletében, tapasztalatai alább olvashatók)

Szabó Zoltán

Vas Gergő

Serf András vezető edző

Dr. Bencze István csapatvezető

A játékot 35 kg-os műkecskével játszottuk, 2 x 20 perces küzdelmekre került sor.

Miután a csapat augusztus 20-án hajnalban megérkezett Asztanába, délután már lóra is ültünk, és megmérettünk az oroszok ellen. Másnap az afgán csapat, azután Kína volt a soron, és végül az utolsó mérkőzés a hazai profikból álló kazah válogatott ellen zajlott.

Ebben a sorban egyre nehezebb volt a dolgunk. Az oroszok jók voltak, az afgánok nagy erős lovaikkal nehezítették az életünket, erős, heves, de nem agresszív mérkőzés volt. Aztán jött a kínai csapat, ők ide nyerni jöttek. A lóval való ütközést nagyon értették, hogy kell csinálni. Kisebb zúzódásokkal megúsztuk egy borulást.

Majd eljött a nagy nap a hazaiak ellen. Sajnos sok esélyünk nem volt, de jó kedélyű volt a játék.

Minden tornát elvesztettünk. De! A keleti ember nagylelkű és nem tapos bele a padlóba. Számtalan eset volt, hogy odaadták a kecskét, visszafogták a lovukat hagytak pontot szerezni, és nem csak velünk volt ez így, hanem az USA lovasai is elég gyerekcipőben járnak még, és ők is kaptak segítséget.

A Magyarország - Oroszország mérkőzés felvétele:

https://www.youtube.com/watch?v=a2I2tNgHTHM

Az Afganisztán - Magyarország mérkőzés felvétele:

https://www.youtube.com/watch?v=Bb_FLefo8FY

A döntőben Kazahsztán és Kirgizisztán mérkőzött meg egymással. A végeredmény 4:1 lett a hazaiak javára. Tádzsikisztán és Kína játszott a 3. helyért; végül 2-1 lett Tádzsikisztán javára, így ők vitték haza a bronzérmet.

Reméljük, hogy hazánkban is egyre többen kedvelik meg ezt a sportot, és a következő években is részt vehetünk nemzetközi rendezvényeken.

Őri Balázs