Csaba királyfi

2017.09.17

G. Nagy Ilián rockoperáját a Csaba királyfit idén a debreceni Nagytemplom előtti téren tekinthette meg a közönség, melyet előző években megelőzött a csíksomlyói ősbemutató, illetve a püspökladányi és pécsi előadás. Csapatunk a püspökladányi programon már sikeresen szerepelt két évvel ezelőtt, mely hatalmas élményben és új kihívásokban részesítette csapattagjainkat.

Az idei felkérés is okozott bőséggel fejtörést, főképp az, hogyan lehet hatékonyan és balesetmentesen térkövön vágtázni Debrecen főterén. Hosszas elemezgetések után nekiláttunk a feladatnak. Négy lovassal - Péter, Laci, Sanyi, Áron - és két segéddel - Benedek és Domokos - vettünk részt a programon. Bejártunk a próbákra, s igyekeztünk lovainkat minél jobban hozzászokatni a rendkívül szokatlan körülményekhez. Péter a ladányi fellépéshez hasonlóan szeretett volna a színpadon is megjelenni lovával, a körülmények viszont ezt nem tették lehetővé, így csak alá tudtak beesni (legalább láttuk, hogy ez nem működik). Kissé csodálkoztak ezen a városi szemlélők, de Péter jelezte nekik, hogy egy igazi kaszkadőr lónak az ilyen feladatok mindennaposak. A térkövön kívül nagy feladat volt még lovainknak megbarátkozni a rendkívül erős hang és fénytechnikával. Leküzdve a nehézségeket összességében sikeresen teljesítettük, amit ránk bíztak, a közönség és a szervezők megelégedésére. Nagy élmény volt ismét szerepelni a rockoperában együttműködve a színészekkel és a Debreceni Hajdú Táncegyüttes tagjaival.

https://www.dehir.hu/debrecen/csillagosvenyen-erkezik-debrecenbe-csaba-kiralyfi/2017/09/14/

"A székely és a magyar nép eredettörténete szorosan kötődik Csaba királyfihoz. A székelyek legendás vezéréről nincsenek megbízható adatok: legendák és mondák körébe vész az élete. Attila király halálát követően két fia között hatalmi harc kezdődött. A hunok Csabát, míg a nyugati népek Aladárt támogatták, mivel ő egy német fejedelemasszonytól, Krimhildától származott. A két tábor közötti véres harc végén Csaba és szövetségesei vereséget szenvedtek, ezért a királyfi a hun vitézekkel együtt Szittyaországba vonult, majd Csaba utasítására Csigle mezején (Cigalmezőn) és Erdély keleti felén telepedtek le. Mivel féltek a további támadásoktól, nem hunoknak, hanem székelyeknek nevezték magukat. Később szomszédos népek támadtak a székelyekre, akik Csaba királyfihoz imádkoztak, hogy segítse meg őket. Csoda történt: a Hadak Útján (ma Tejút), az égből leszállt egy lovascsapat, élén Csaba királyfival. Elsöpörték a támadókat, megvédve a népét, majd visszatért a csillagok közé.

https://www.facebook.com/Csabakiralyfirockopera/


BS